Dobrosladová vánočka


Ingredience:

  • 1 hrnek kvásku
  • 2,5 hrnku (400g) hladké celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 hrnku (80g) hrubé celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 hrnku (80g) hladké celozrnné špaldové mouky na posypání při pletení pramenů
  • 3 obalené lžíce (cca 150g) Dobrosladu
  • 5 lžic slunečnicového nebo sezamového oleje lisovaného za studena
  • 0,5 hrnku hrozinek (75g) nebo dle chuti
  • 1 hrnek loupaných mandlí (200g) nebo dle chuti
  • špetka soli
  • 1 lžička citrónové kůry (z BIO citronu)
  • 1 lžička mleté vanilky
  • trocha obilného mléka (nebo vody), Dobrosladu a oleje (na potření vánočky)

Pracovní postup:
Přes noc oživíme kvásek – dáme do mísy pár lžic kvásku, trochu mouky a vody.
Nasekáme mandle a necháme si polovinu stranou na ozdobení.
Ráno zaděláme těsto tak, že do kvásku vmícháme všechny ingredience. Na teplém místě necháme 4-6 hodin kynout. Poté dle potřeby dohustíme těsto hladkou moukou do konzistence hutného bochánku, který je tvárný.
Rozdělíme těsto na 6 stejných dílů a vytvarujeme prameny. Ty spojíme na jednom konci a zapleteme vánočku (viz např: https://www.youtube.com/watch?v=DTFuhhQ38Vs).
Vánočku potřeme směsí Dobrosladu, oleje a obilného mléka (či vody) a ozdobíme nasekanými mandlemi. Pečeme na mírno (150-160°C) po dobu cca 45-60 minut.

Tipy:
Vkládáme do studené trouby, protože má vánočka ještě čas vykynout, než se trouba rozehřeje.
Jelikož se mouka od mouky může lišit, bude možná potřeba těsto doladit, aby byl výsledný bochánek dostatečně tuhý, nelepil a šlo z něj plést.

Komentáře

  1. Krásný recept. A zapletenou vánočku již nenecháváte nějakou hodinku kynout? Děkuji

Leave a Reply